Akce 2023

Vánoce v Acorusu

S radostí pro nás jsme tradičně připravily a doručily balíčky pod stromeček. Věříme, že velkou radost měli všichni obdarovaní v naší spřátelené instituci Acorus. Myslely jsme na všechny děti i maminky, které dočasně trávily vánoční čas v klidném a chráněném prostředí. 

  

  
                                                     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SKLENIČKA VÍNA S PAVLEM ŠPORCLEM A BARBOROU ŠPORCLOVOU KODETOVOU

Také letos jsme měly v plánu setkání nad skleničkou vína, volba padla na manžele Šporclovy. 2.11. jsme se sešli v Klubu HAMU na Malostranském náměstí a v plném sále hostů nám oba manželé přiblížili svůj umělecký, ale i soukromý život a v závěru večera zazpívala Barbora Kodetová jednu z jímavých písní, s nimiž vystupuje v současné době. Spolupracuje také s azylovým domem Acorus, jemuž připadne vedle společnosti ROSA finanční částka z výtěžku tohoto večera. Děkujeme všem zúčastněným, dárcům i manželům Šporclovým, za příjemně strávené setkání.  

 

 

                                                                         

 

Jana Brabcová – Orlíková

Se smutkem v našich myslích sdělujeme, že v říjnu 2023 zemřela členka našeho klubu Jana Brabcová-Orlíková. Jako kunsthistorička pracovala nejen v Národní galerii Praha, ale věnovala se podrobněji řadě našich předních umělců, a především dílům Mikoláše Alše, Luďka Marolda, Alfonse Muchy, Maxe Švabinského, Antonína Slavíčka, Vojtěch Preissiga, Františka Kupky a Jana Zrzavého.

Členkou Soroptimist International klubu Praha byla víc než 20 let. Budeme si navždy pamatovat její energii při vedení klubu a zvláště pak předávání znalostí o umění při společných procházkách na výstavách zmíněných umělců.

Jana zůstane navždy v našich vzpomínkách.

     

 

20. výročí SI klubu Košice

Slavnostního setkání v Košicích jsme se zúčastnily spolu s účastníky klubů Brno, Žilina, Bratislava a Bregenz-Rheintal. Celé 3 dny  22. – 24.  září 2023 jsme si užívaly bohatý program, zvláště komentovanou prohlídku města v sobotu dopoledne a později slavnostní večeři s hudebním programem v hotelu Slávia. Ocenily jsme všechny informace o činnosti dalších klubů i poznání nám vzdáleného města.

Za náš klub účast: Zuzana Ilinčevová a Kateřina Bělská. 

  

   

 

CABELKOBRANÍ na Slovanském ostrově

Výzvy společnosti ACORUS zúčastnit se jejich velké akce na pražském Žofíně 20.9.2023 jsme pojaly aktivně. Dodaly jsme asi 60 kabelek od našich členek a některé z nás tuto pěknou akci, pořádanou v rámci Veletrhu sociálních a neziskových organizací také navštívily. A samozřejmě pro své potěšení si též něco vybraly.
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

PRÁZDNINOVÉ SETKÁNÍ

I v červenci jsme měly chuť se setkat, a tak kdo byl momentálně v Praze, využil 18. 7. pozvání do Kobky č. 9 na pražské smíchovské náplavce, která vedle dalších kobek slouží jako galerie i místo pro odpočinek. V pozdním odpoledni tu byla spousta lidí, aby si užili stínu v horkém pražském červencovém létě. Na pontonech mnoha restaurací a kaváren bylo možno vychutnat si nejrůznější studené nápoje, koktejly i nabídku sezónního menu. V přátelské debatě kolem stolu jsme plánovaly další akce klubu i přivítání nových soroptimistických členek.  Byo to moc fajn..

 

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------

VÍKEND NA KONOPIŠTI

Ve dnech 4. až 6. srpna 2023 pět členek našeho klubu společně s dámami klubu  INNERVILLE z Třebíče strávilo krásný víkend u zámku Konopiště. Součástí programu, který připravila naše členka Elsa Z., byla už v pátek prohlídka výstavy Móda 17. století v letní besídce u zámku. Proslulý zámek i park jsme si užily během soboty. Překvapením pro nás byla přítomnost známého tanečníka Jana Ondera, který nás zasvětil do tance SALSA. Večer končil slavnostní večeří všech účastníků.
Ubytování jsme si užily v hotelu BENICA, postavený dle návrhu arch. Orlina Ilinčeva, manžela naší členky Zuzany.

 

 

 

 

MILANO

Ve dnech 4.-9. května 2023 vyrazilo 7 členek klubu na výlet do Milána. Naplánovaly jsme si prohlídku města, nejznámějších pamětihodností, ale i výlet do Bergama, na Lago di Como a také schůzku s klubem Soroptimist Milano Fondatore.Schůzka s klubem byla velmi příjemná, klub připravil letáčky s programem, byla připravena prohlídka s průvodcem Muzea Poldi Pezzoldi a poté coctail v Grand Hotel et de Milan, navíc s ukázkou pokoje, kde posledních 27 let žil skladatel Giuseppe Verdi. Předaly jsme dárky a obdržely krásné barevné brože (umělecká tvorba s mincí Soroptimist). Prezidentka představila klub, nastínila činnost – pro tyto dva roky mají zejména program „poznávání sebe sama“.